η ομαδα Anti Buling στο Δημαρχο Δραμας

Οι μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών QLS Κρασοπούλου πιστοποιημένοι Πρεσβευτές Anti-Bullying 

Στο πλαίσιο του Έτους Εθελοντισμού QLS «Keep Smiling: From Children To Children», 120 μαθητές σχολείων QLS από όλη την Ελλάδα 

παρακολούθησαν φέτος, εξ’ ολοκλήρου στα Αγγλικά, τέσσερις ολοήμερες εντατικές εκπαιδεύσεις πάνω σε life skills (δεξιότητες ζωής) κατά του εκφοβισμού, τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινωνία, και   πιστοποιήθηκαν ως Πρεσβευτές Anti-Bullying, ικανοί να μεταλαμπαδεύσουν

τις γνώσεις τους στο περιβάλλον τους.

Πέντε έφηβοι από τη Δράμα, από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών QLS  Κρασοπούλου, παρακολούθησαν μια  ολοήμερη εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνοντας την 8ωρη εντατική εκπαίδευση, ο κάθε μαθητής έλαβε πιστοποιητικό Anti-Bullying Ambassador (Πρεσβευτή). Οι συνοδοί καθηγητές των μαθητών, συμμετείχαν και εκείνοι σε ξεχωριστή εκπαίδευση από τον ίδιο εκπαιδευτή στο πλαίσιο της υλοποίησης του ολοήμερου προγράμματος. 

Η Ελλάδα, όπως μας εξήγησε η κα. Κρασοπούλου, είναι μόλις η 3η χώρα μετά τα Νησιά της Μάγχης και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξενεί, μέσω του QLS, το μοναδικό αυτό βιωματικό πρόγραμμα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται από Βρετανό απεσταλμένο εκπαιδευτή, είναι σε συνεργασία με το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας και αποτελεί τμήμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος που λειτουργεί στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα έχουν λάβει αυτή την εκπαίδευση πάνω από 18.000 νέοι σε 2.500 σχολεία και συλλόγους.

Πρώτο μέλημα των Αnti- Bullying Ambassadors, ήταν και είναι να διευρύνουν τον κύκλο τους εκπαιδεύοντας νέα μέλη στην ομάδα τους ώστε να μπορούν να υλοποιούν το πρόγραμμα τους πιο αποτελεσματικά. Η ομάδα αποτελείται πλέον από τους Άννα Κρασοπούλου, Τάσο Παπούδα- Τσακιρίδη, Ευαγγελία Αιτινίδου, Παύλος Χασάπης, Σωτήρη Αρίστογλου (Team Leader), Αγγελική Κρασοπούλου, Αγγελική Πλατάνου, Γεωργία Αμανατίδου, Κωνσταντίνα Κρασοπούλου, και Κατερίνα Γιαγκάζογλου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Τζέννιφερ Κρασοπούλου.

Στις τακτικές τους συναντήσεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις οι οποίες έχουν σαν κύριο σκοπό να εξαλείψουν κάθε μορφή εκφοβισμού στην πόλη μας. Από την εκπαίδευση που έλαβαν, έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη εκφοβισμού και πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Η καλύτερη πρόληψη, είναι να νιώθουν πρώτα τα άτομα καλά με τον εαυτό τους και μετά να αποδέχονται τη διαφορετικότητα του άλλου, σημείωσε μεταξύ άλλων η υπεύθυνη καθηγήτρια.

«Οι δράσεις των παιδιών είναι πολλές. Ξεκίνησαν δειλά δειλά, γνωστοποιώντας την ύπαρξη και το αντικείμενο τους στο Σχολείο των Αγγλικών τους. Ήδη, έχουν διαμεσολαβήσει και έχουν επιτύχει να λυθεί μια διένεξη μεταξύ παιδιών στη γειτονιά μας! Παράλληλα, έχουν διοργανώσει δράσεις –παιχνίδια στο παρκάκι της γειτονιάς με παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Επίσης την τελευταία μέρα των Αγγλικών τους, έλαβε χώρα η δράση τους «ομορφαίνουμε τη γειτονιά μας» μοιράζοντας γλαστράκια με λουλούδια στους γείτονες! Η ομάδα των Anti-Bullying Ambassadors,  πιστεύει πως η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων προάγεται καλύτερα μέσα από όμορφες και καθαρές γειτονιές!

Η πιο πρόσφατη δράση τους ήταν η επίσκεψη τους στο Δήμο Δράμας όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο μας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Δημ. Καραμπατζάκη. Τα παιδιά, έλαβαν μια πολύ θερμή υποδοχή, παρουσίασαν την ομάδα και το σκοπό της και φεύγοντας πρόσφεραν ανέκδοτα στους Δημοτικούς υπαλλήλους και δημότες που βρίσκονταν στο Δημαρχείο. Σκοπός τους, ήταν να δείξουν πως το γέλιο και το χαμόγελο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και των σχέσεων των ανθρώπων. Το ίδιο απόγευμα, η ομάδα των Anti-Bullying Ambassadors έκανε μια ενημερωτική ομιλία προς γονείς και γιαγιάδες για την ασφαλή χρήση του Facebook, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν και να αποφεύγουν τις κακοτοπιές των Social Media, για να μην υπάρξουν θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού . Την ομιλία τους, παρακολούθησε και ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα. Κρασοπούλου.

Τα παιδιά αυτά είναι μια «φρέσκια» παρέα εφήβων που σίγουρα ξέρει πώς να συμμετέχει ενεργά στη βελτίωση των σχέσεων των ανθρώπων, ενώ έχουν σκοπό να μας ξαφνιάζουν ευχάριστα το επόμενο διάστημα με δράσεις που έχουν προγραμματίσει να υλοποιήσουν στην πόλη μας.