Μεθοδολογια σπουδων

Η μεθοδολογία που εφαρμόζουμε στο krasopoulou my school

 Στόχος μας είναι οι μαθητές να γίνουν πραγματικοί χρήστες της γλώσσας όπως απαιτεί η εποχή μας και η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Εισάγουμε νέα αντίληψη των επιπέδων γλωσσομάθειας υπερβαίνοντας την ισοπεδωτική πολιτική Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, που κατατάσσει τους μαθητές  σε στεγανοποιημένα έτη σπουδών, υποχρεώνοντας όλους να διδάσκονται την ίδια ύλη, στο ίδιο χρονικό διάστημα, με τις ίδιες μεθόδους.

Σε κάθε επίπεδο έχουμε σαφείς καταγεγραμμένους μαθησιακούς στόχους τους οποίους διαμορφώνουμε σύμφωνα με την ηλικία, τον χαρακτήρα, τις μαθησιακές και ψυχολογικές ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή.

Learning style tests QLP - QLS LEARNING PROFILE

Στην αρχή κάθε κύκλου σπουδών οι μαθητές συμπληρώνουν με την βοήθεια του καθηγητή τους το "τεστ για την αναγνώριση του μαθησιακού τύπου του μαθητή" ή "τεστ προσωπικότητας " ανάλογα με την ηλικία τους. τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στους γονείς και τους μαθητές.

Αρχικά, η φιλοσοφία του φροντιστηρίου μας είναι τα τμήματά μας να είναι ολιγομελή -μέχρι 8 παιδιά στην τάξη - ώστε να υπάρχει προσωπική επαφή με τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Αυτό ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο μάθημα, τα βοηθά να νιώθουν πιο ευχάριστα μέσα στην τάξη, αφού αισθάνονται ασφάλεια, ενώ βοηθά κι εμάς να εντοπίζουμε τις ξεχωριστές τους ανάγκες και να τις καλύπτουμε αποτελεσματικά.

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση

Είμαστε σχολείο που εφαρμόζουμε την Μοντεσσοριανή αγωγή στα τμήματα παιδιών από 3,5 – 8 ετών. Στις μεγαλύτερες τάξεις κρατάμε όλη την φιλοσοφία της Μαρία Μοντεσσόρη όσο αφορά την προσέγγιση των παιδιών και τις σχέσεις μας με αυτά.

Ένας "κανόνας" που τηρούν τα παιδιά πάντα είναι ότι μιλάμε πάντα στα αγγλικά όταν είμαστε στο σχολείο – το πρόγραμμα "in English please" -. Ακόμα και τα αστεία που κάνουμε μεταξύ μας λέγονται στα αγγλικά! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε παρατηρήσει πως οι μαθητές μας εξοικειώνονται περισσότερο με τη γλώσσα, μαθαίνοντας να την αγαπούν.

Θέλουμε τα μαθήματα αγγλικών να είναι μία ωραία εμπειρία για τα παιδιά, να θέλουν πραγματικά να έρθουν στο σχολείο. Προσπαθούμε, λοιπόν, τα μαθήματα να είναι ευχάριστα, αλλά να γίνονται πάντα με σοβαρότητα και ευθύνη: τα παιδιά απολαμβάνουν την ώρα του μαθήματος όσο τίποτα, αλλά πριν φύγουν τους έχει λυθεί και η παραμικρή απορία. Αυτό, γιατί πιστεύουμε πως είναι προτιμότερο να μάθουμε 5 πράγματα σωστά παρά 10 μέτρια! Επιπλέον, δεν φορτώνουμε τα παιδιά με ασκήσεις για το σπίτι, αλλά φροντίζουμε έτσι ώστε η δουλειά γίνεται μέσα στην τάξη.

Η εργασίες που έχουν τα παιδιά για το σπίτι γίνονται μόνο από τα παιδιά χωρίς την βοήθεια των γονέων τους. Το πώς θα μελετάνε διδάσκετε από τους καθηγητές μας και επιμένουμε μέχρι να το πετύχουμε. Το πρόγραμμα «Μαθαίνω να Μαθαίνω». 

 

Το ενδιαφέρον και η επιμονή μας να μάθουν τα παιδιά καλά Αγγλικά είναι τόσο μεγάλο, που δεν υπάρχει περίπτωση ένας μαθητής να μη μάθει τη γλώσσα. Παρόλα αυτά, στο φροντιστήριό μας δεν είμαστε υπέρ της πίεσης: δείχνουμε στα παιδιά την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν. Αν μπορούν να πάρουν το Lower στα 14 και το Proficiency στα 16, θα το κάνουν, ενώ θα προετοιμαστούν σωστά χωρίς να σπαταληθεί ο χρόνος τους. Όταν, όμως, δεν μπορούν, δε θα πιεστούν: θα δώσουν εξετάσεις όταν θεωρηθεί πως είναι έτοιμα.

 

Με την ίδια λογική, σεβόμαστε την περίοδο ανάπαυσης των μαθητών. Στο σχολείο μας δεν γίνονται καλοκαιρινά μαθήματα, καθώς θεωρούμε πως δεν έχουν αποτέλεσμα ούτως ή άλλως, αφού τα παιδιά θέλουν να ξεκουραστούν και δεν έχουν το μυαλό τους στο διάβασμα. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων από την εμπειρία μας καταλάβαμε ότι αυτό που κερδίζουμε το καλοκαίρι το χάνουμε με την νέα χρονιά έχοντας εξαντλημένους μαθητές. Επιπλέον, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, τα εντατικά μαθήματα αγγλικών απευθύνονται μόνο σε ενήλικες.

 

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη μέθοδο διδασκαλίας μας είναι πως η προσπάθειά μας δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της γλώσσας: ο τρόπος διδασκαλίας μας είναι προσανατολισμένος στο να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες που σχετίζονται με τη μεταξύ τους επικοινωνία, καθώς και την πίστη στον εαυτό τους. Συμπορευόμενοι με την εποχή μας προετοιμάζουμε τους μαθητές για ένα πολύ διαφορετικό κόσμο.

 

 Το ασφαλές και ευχάριστο κλίμα στην τάξη σε συνδυασμό με την αγάπη και το σεβασμό του δασκάλου προς τους μαθητές, κερδίζει τελικά την εμπιστοσύνη των παιδιών.

Οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ομαδικά, να ακούσουν και να μιλήσουν την ξένη γλώσσα. Η διδακτέα ύλη συσχετίζεται με τις εμπειρίες των μαθητών και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να εμπλακούν σε εργασίες project. Φροντίζουμε η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας να βοηθάει τους μαθητές να γνωρίζουν μέρος της κουλτούρας και νοοτροπίας άλλων λαών. Παράλληλα όμως δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά μας να ασχοληθούν με την Ελληνική κουλτούρα τις τέχνες, τις παραδόσεις και την τοπική ιστορία στα Αγγλικά.

Πιστεύουμε ότι η παρουσίαση του μαθήματος πρέπει να γίνεται με ευχάριστο τρόπο και η μάθηση να επιτυγχάνεται ανώδυνα και όσο το δυνατόν πιο φυσικά για τον μαθητή.

Τα βιβλία επιλέγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η θεματολογία είναι προσφιλής στους μαθητές και κάθε βιβλίο υποστηρίζεται από άριστης ποιότητας εποπτικό υλικό. (DVD, ακουστικό CDFlashcardsCD ασκήσεις για τον υπολογιστή και τον διαδραστικό πίνακα).

Η διδασκαλία μέσα στην τάξη γίνεται με πολυαισθητηριακή προσέγγιση ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να μάθουν την ξένη γλώσσα.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να εμπλακούν ευχάριστα στη διαδικασία της μάθησης. Η γλώσσα στα αρχικά στάδια κατακτάται μέσα από την κίνηση, το τραγούδι και το παιχνίδι. Στις μεγαλύτερες τάξεις η παρουσίαση του μαθήματος γίνεται μέσα από διαλόγους ηρώων του βιβλίου όπου τα παιδιά ενθουσιάζονται και ταυτίζονται μαζί τους.

Παράλληλα η χρήση του διαδραστικού πίνακα και όλων των οπτικοακουστικών μέσων που διαθέτουμε, μετατρέπουν το μάθημα των Αγγλικών σε ευχάριστη εμπειρία.

Οι μαθητές μας έχουν πάντα δουλειά στο σπίτι. Η προετοιμασία είναι απαραίτητη και πρέπει να δαπανούν περίπου 1 με 1,5 ώρα για μελέτη πριν έρθουν για μάθημα. Φροντίζουμε οι εργασίες που έχουν για το σπίτι να είναι λογικές σε ποσότητα, δημιουργικές και χρήσιμες. Η αντιγραφή ( 3-5 φορές τη λέξη) είναι υποχρεωτική στις πρώτες τάξεις. Αντιγραφή έχουμε πάντα αυτό που θα ζητηθεί από τους μαθητές να μάθουν ως ορθογραφία. Δεν θεωρούμε πως ο μαθητής παράγει γνώση όταν απλά αντιγράφει πολλές φορές ένα κείμενο.

Γνώση παράγεται όταν ο μαθητής γράφει ένα κείμενο δικό του στα Αγγλικά κι όταν λύνει ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να εμπεδώσει και να εδραιώσει τις γνώσεις που αποκόμισε από το μάθημα.

Διδάσκουμε στα παιδιά μας να μαθαίνουν από τα λάθη τους.