Πως η φυσικη δραστηριοτητα βοηθα στη διαδικασια μαθησης

Όποιος περνάει χρόνο με παιδιά γνωρίζει πόσο ενεργητικά είναι. Η φυσική δραστηριότητα στην τάξη βοηθά τα παιδιά να αξιοποιήσουν αυτή την ενέργειά τους, μπορεί όμως να τα βοηθήσει στη διαδικασία μάθησης;

Επαναφορά της προσοχής και βελτίωση της συγκέντρωσης

Το να παροτρύνουμε τους μαθητές να παραμένουν καθισμένοι στα θρανία τους για πολύ ώρα είναι πάντα πρόκληση. Η συντονισμένη φυσική δραστηριότητα στην τάξη, ωστόσο, διευκολύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους με παραγωγικό τρόπο, βοηθώντας τους έτσι να επαναφέρουν την προσοχή τους και να συγκεντρώνονται στο μάθημα.

Η φυσική δραστηριότητα διευκολύνει την εδραίωση της ομαδικής ατμόσφαιρας

Η ομαδική φυσική δραστηριότητα στην τάξη έχει απήχηση σε ορισμένες χώρες (όπως η Ιαπωνία) και έχει αποδειχτείOpens in a new tab or window.ότι βοηθά στη δημιουργία και την ανάπτυξη ομαδικών σχέσεων. Το παιδί σας μαθαίνει μ’ αυτό τον τρόπο να συναναστρέφεται με τους συμμαθητές του και να καλλιεργεί τις διαπροσωπικές του σχέσεις, γεγονός το οποίο θα το ωφελήσει καθώς μεγαλώνει και αλληλεπιδρά τακτικά με διαφορετικούς ανθρώπους.

Η φυσική δραστηριότητα κάνει ακόμα και την ορθογραφία διασκέδαση

Τα μικρά παιδιά αλλά και οι μαθητές του δημοτικού ίσως να μην βρίσκουν και τόσο διασκεδαστικό το να γράφουν γράμματα και συλλαβίζουν καινούργιες λέξεις. Η ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας όπως, για παράδειγμα, όταν οι μαθητές των μικρότερων τάξεων σχηματίζουν τα γράμματα με το δάχτυλό τους και οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων κάνουν ασκήσεις ορθογραφίας στον πίνακα, μετατρέπει τη δραστηριότητα αυτή σε μια πιο διασκεδαστική, χειροπιαστή διαδικασία μάθησης που είναι σημαντική για τους μικρούς μαθητές μας.

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά επίσης και στην προφορά των λέξεων

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη διαδικασία μάθησης του παιδιού σας με αναρίθμητους τρόπους. Γνωρίζατε ότι η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας στην προφορά των λέξεων; Ειδικά στην εκμάθηση προτάσεων, ασκήσεις όπως το χειροκρότημα ή ο συντονισμός στο ρυθμό βοηθά στον τονισμό και την προφορά μιας πρότασης. Διευκολύνει, επίσης, την προφορά δύσκολων ήχων, συμπεριλαμβανομένου του δύσκολου ήχου «th» στα Αγγλικά. Η υπερβολική τοποθέτηση της γλώσσας σε σχέση με τα δόντια (προεκτείνοντας, στην ουσία, τη γλώσσα προς τα έξω) βοηθά τους μαθητές να παράγουν αυτόν τον ήχο.

Πώς καλλιεργούμε δεξιότητες εκτός από την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας

Στις τάξεις μας στο krasopoulou my school, επιδιώκουμε να καλλιεργούμε όχι μόνο την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει Αγγλικά, αλλά και άλλες δεξιότητες και ικανότητες όπως τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της επίγνωσης του προσωπικού χώρου, δεξιότητες που είναι πολύ σημαντικές για τους μικρούς μαθητές μας. Επιλέγουμε, επίσης, φυσικές δραστηριότητες οι οποίες αξιοποιούν ένα ευρύ φάσμα κινητικών δεξιοτήτων.

Οι δραστηριότητες στην τάξη που ενδυναμώνουν τον συντονισμό σώματος του παιδιού σας περιλαμβάνουν γλωσσικά παιχνίδια στα οποία το παιδί καλείται να πετάξει ή να πιάσει την μπάλα, να πηδήξει ή να χοροπηδήσει, καθώς επίσης και να κάνει χειροτεχνίες στις οποίες κόβει και κολλάει υλικά. Όσο θα εξασκείται και θα βελτιώνεται σε αυτές τις δεξιότητες, η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας θα αυξάνεται.

Όταν μαθαίνουν για πρώτη φορά μια καινούργια γλώσσα, οι μικροί και οι αρχάριοι μαθητές αφιερώνουν συχνά πολύ χρόνο στο να ακούνε και να αφομοιώνουν τη γλώσσα παρά στο να την μιλάνε. Η φυσική δραστηριότητα όπως το να δείχνουν με το χέρι τους μια κάρτα ή το να ενεργούν ως αντίδραση σε μια προφορική εντολή του καθηγητή τους είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ώστε τα παιδιά σας να ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα και παράλληλα να δείχνουν ότι κατανοούν το σχετικό λεξιλόγιο.

Οι χειρονομίες προάγουν τη μνήμη του παιδιού σας

Οι χειρονομίες είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μνήμηOpens in a new tab or window, είτε το παιδί σας τις κάνει το ίδιο ή απλά παρατηρεί τα υπόλοιπα παιδιά. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διαδικασία αντιστοίχισης λέξεων-χειρονομιώνOpens in a new tab or window. βοηθά το παιδί να κατανοήσει την έννοια της λέξης.

Με τα παραπάνω παραδείγματα βλέπουμε ότι η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης, μετατρέποντάς την σε μια διασκεδαστική εμπειρία που μένει στη μνήμη των παιδιών.